Fantasy Sports

Affärsområde spel

FSport erbjuder spel inom genren Daily Fantasy Sports, en spelform som varit populär i USA och Storbritannien i över 15 år. Bolagets spel är enkla, underhållande och utmanande – med “action” i realtid under ett sportevenemang och riktiga pengavinster i potten.

Bolaget erbjuder en systemlösning inom Daily Fantasy Sports för B2B, kring olika sporter och dess ligor samt turneringar, genom den egenutvecklade plattformen. Bolagets B2C-verksamhet inom Daily Fantasy Sports marknadsförs primärt i Sverige direkt till slutkonsument. FSport är idag den enda renodlade aktören inom Daily Fantasy Sports med svensk licens, och får därmed bedriva B2C-verksamhet i Sverige.

Affärsmodell

Affärsmodellen för spel till B2C bygger på så kallat poolspel vilket innebär att spelarnas insatser ”poolas” in i en gemensam pott. Där cirka 20% av de sammanlagda insatserna avgår som ”rejk” (en del av potten) d.v.s. betalning till FSport. Återstoden går tillbaka till spelarna enligt en fallande prisstruktur. Affärsmodellen för spel till B2B utgörs av rörliga och fasta intäkter, beroende på hur kunden väljer att verka kring plattformen och dess innehåll samt urvalet av spelprodukter med adderade tjänster.

Spelet Supersjuan

I SuperSjuan väljer spelaren ut sju fotbollsspelare till sitt lag och tävlar mot andra lag. Lagen får poäng efter fotbollsspelarnas verkliga prestationer i exempelvis Allsvenskan, Premier League, La Liga, Serie A och Champions League samt landskamper.

Spelet Platskampen

I Platskampen väljer man ut sitt eget hästlag, ett stall bestående av en häst från varje lopp. Alla deltagare har en fiktiv budget till förfogande att köpa hästar för, de kostar nämligen olika mycket beroende på deras inbördes ranking inför loppet. Hästarna i varje stall tjänar sedan poäng beroende på hur väl de lyckas i loppen. Alla deltagares stall tävlar mot varandra och de som får högst sammanlagd poäng delar på prispotten. Travintresserade tillförs en extra dimension underhållning eftersom det inte längre bara handlar om att hitta vinnare. En skräll som springer in på tredje plats kan betala sig minst lika bra. FSport är det första bolaget som erbjuder Daily Fantasy Sports på travet.

PoolX

Bolaget har licensavtal med Global Pools Ltd för spelet PoolX i Sverige på FSport.se. PoolX är ett poolspel för fotboll med global jackpott på 10 MSEK varje vecka. I PoolX sätter spelare ihop sina egna tipsrader i exempelvis Allsvenskan, Premier League, La Liga, Serie A och Champions League eller landskamper. Spelarna kan maximera sin spel- och sportupplevelse genom att tippa resultatet i 8, 12 eller 13 matcher.

Licens

FSport är sedan 2019 licensierat av den svenska Spelinspektionen, vilket ger FSport rätt att bedriva vadhållning online. FSport är idag den enda renodlade aktören inom Daily Fantasy Sports med svensk licens och får därmed bedriva B2C-verksamhet i Sverige.

Spelmarknaden för iGaming

Tillväxten på spelmarknaden har under de senaste åren drivits av allt flera spelare och spelande – genom utökad bandbredd och ökande användning av smarta mobiler med tillhörande applikationer. Kombinationen teknisk utveckling med lättnader i lagstiftning har påskyndat utvecklingen av spelande. De flesta nationella marknaderna för spelverksamhet är i regel tillståndspliktig. Det innebär att lokala licenssystem är vanligt förekommande i Europa, där många länder under den senaste tiden infört ny spellagstiftning. Marknaden inom Fantasy Sports domineras av få men stora aktörer som innehar en tydlig del av den globala spelmarknaden för Fantasy Sports. Den ökande populariteten för spelformen bygger på samma grund som tillväxten för spel. Fantasy Sports popularitet bygger även till stor del på intresset och innehållet kring sport och idrottsklubbar med dess specifika sportutövare i de dagliga ligorna och turneringarna. Fotbollens globala popularitet ger ökande antal spelare till Daily Fantasy Sports.